Irritabel tarm

Sidst revideret 04.01.17

 

Hvad er irritabel tarm?

Irritabel tarm skyldes en forstyrrelse i tarmens funktion som transportorgan. Af og til betegnes tilstanden også som irritabel tyktarm. Nyere viden har imidlertid vist, at irritationen kan stamme fra hele fordøjelseskanalen – og ikke kun fra tyktarmen. Fordøjelsen påvirkes ikke.

 

Hvem rammes af irritabel tarm?

Tilstanden opstår ofte i børnealderen eller i den unge voksenalder. Omkring 15 % af befolkningen har i perioder symptomer på irritabel tarm. Men langt fra alle får så mange gener, at de kontakter læge.

 

Årsager til irritabel tarm

Årsagen er ukendt. Men man antager, at tilstanden medfører en øget følsomhed i tarmen for ydre påvirkninger eller komponenter i fødevarer. Den øgede følsomhed giver sig udslag i en øget muskelaktivitet i tarmvæggen, og ofte en uhensigtsmæssig tarmaktivitet. Det kan føre til luftansamlinger, løs mave eller træg mave.

Stress, bekymringer, spændinger, angst og hverdagsproblemer vil hos mange udløse denne type mavegener, men regnes ikke som årsag til generne.

 

Symptomer på irritabel tarm

Ved irritabel tarm har man i perioder smerter og ubehag i maven. Man kan også have forstyrrelser af afføringsmønsteret. Mønsteret varierer fra person til person – og over tid. Det typiske er en vekslen mellem diaré og forstoppelse. Når en periode med ubehag i maven starter, opstår der ofte samtidig ændringer i afføringen, både når det gælder form og udseende, og når det gælder hyppigheden af afføringen. Slim i afføringen forekommer hyppigt. Luftgener er ofte udtalte.

Mange klager over, at maven bliver mere udspilet i løbet af dagen. Der er ofte en sammenhæng mellem luftgener og mavesmerter i den forstand, at smerterne forsvinder eller mindskes ved luftafgang.

 

Hvordan stilles diagnosen

Symptomerne er typiske og i mange tilfælde være tilstrækkelige til, at lægen kan stille en sikker diagnose. Nogle gange vil man få foretaget blodprøver, afføringsprøver.

Blodprøver, fæcesundersøgelser og tarmkikkertundersøgelser er normale ved tilstanden

Behandling

Der er ingen specifik behandling af tilstanden. Det vigtigste er at udelukke en alvorlig sygdom. Hos de fleste er dette tilstrækkelig “behandling”.

Fiberrig kost og regelmæssige afføringsvaner vil kunne bedre forstoppelsen. Ekstra fibertilskud kan dog øge luftgenerne hos enkelte personer. Hvis man erfaring med at visse fødevarer (fx kål, løg og bønner) øger irritationen af tarmen, bør holde sig fra disse fødevarer.  Hvis man har mistanke om en sådan sammenhæng, kan det være en god ide, at man i en periode fører dagbog over, hvad man spiser – og hvordan maven opfører sig.

Man bør bruge afføringsmidler så lidt som muligt. Dette gælder dog ikke de såkaldte bulkmidler (fiberprodukter), som blødgør og øger mængden af afføring. Loperamid nedsætter fremdriften/peristaltikken i tarmen og kan virke gunstigt på generende diaré. Andre former for medicin har ikke vist effekt, men nyere medikamenter er under afprøvning.

Psykoterapi, f.eks. kognitiv terapi, hypnoterapi og psykodynamisk terapi eller mindfulness meditation, kan i nogle tilfælde være effektiv.

Hvordan er langtidsudsigterne?

Tilstanden er ganske ufarlig. Men den er ofte kronisk og tilbagevendende. Hvis man har irritabel tarm, har man ikke forhøjet risiko for at udvikle andre sygdomme, specielt ikke forhøjet risiko for kræft i tyktarmen. Det er ingen kendte komplikationer til denne tilstand.

 

Kilde:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/tyktarm/irritabel-tarm/